יום שני, 1 בדצמבר 2008

המדריך להמנעות מהודעות ספאם

דואר ספאם מאז ומעולם היה מטרד לא קטן, ולעבור עליו במשך שעות מעולם לא היה כייף, ולמעשה לקח לנו זמן יקר שאין להחליפו.
במהלך המלחמה בספאם נוצרו מסננים, עלו חוקים חדשים, והכל כדי למנוע מאיתנו ליפול ברשתות הספאם השונות.
למרות זאת, הספאם ממשיך לחגוג, אבל זו לא מלחמה אבודה, ועדין בידינו את הנשק הטוב ביותר, היצרתיות, ואיתה כמה דרכים מעודכנות להילחם בספאם.

מתקפת הרובוטים
נשמע כמו סרט קולנוע? מסתבר שלא, שנים שהרובוטים באינטרנט אוספים את כתובת הדואר האלקטרונית שלנו ממקורות שונים ומשונים, ושומרים את הכתובת במאגרי מידע הכוללים אלפי כתובות, כשבשורה התחתונה כל הכתובות האלו מיועדות לשליחה של לא יותר מאשר הודעות ספאם, בהמונים ובצרורות, שבסופו של דבר יעלו לנו באותן שעות יקרות בהן יכלנו לבלות עם הילדים (לקוראים היותר מבוגרים) או ללכת לקולנוע עם החברה (לצעירים שבינינו).

נראה לאחרונה כי אין דרך להימנע מאותן הודעות ספאם בלתי פוסקות, אבל לאחר הרבה ניסיונות שונות בתחום גיליתי שיש דרכים לא מעטות להימנע מאותן הודעות ספאם, ולנצח את אותם רובוטים, שלא מתאימים את עצמם לתגובה הבלתי צפויה של המשתמשים.

שליחת הכתובת רק בהודעות פרטיות.
החוק הראשון במלחמה בספאם: המייל שלכם לא מופיע בשום מקום בו הוא לא חייב להופיע.
בדרך כלל כשמגיעים למפתחי אתרים, מתכנתים, וכדומה, חובה עלינו לפרסם את הדואר האלקטרוני שלנו במקומות שונים ומגוונים, וזאת בכדי שאם מישהו ירצה ליצור איתנו קשר באימייל, הוא יוכל לעשות זאת.
אבל במידה ואין לנו צורך בפרסום, יש להימנע ממנו בכל דרך אפשרית, ובמידה והינכם רוצים לתת לבנאדם את המייל, עשו זו בהודעה פרטית בפורומים השונים, בשליחת הודעת דואר אלקטרוני אליו, או בכל דרך שלא תפרסם את המייל שלכם בפומבי.

להטל ברובוטים במגרש שלהם
במידה ויש לפרסם בפומבי, נסו לצנזר את הדואר האלקטרוני בצורה שלא תאפשר לרובוטים לקרוא אותו:
user [at] domain [dot] com
בצורה זו הרובוטים לא יוכלו לקרוא את הכתובת הרשומה, אך המשתמשים העצלנים יותר וחסרי המוטיבציה לא ינסו לפענח את הרשום, ועל כן יש להשתמש בדרך זו רק כאשר הדבר נדרש וברור מאליו שהצד השני רוצה ליצור איתכם קשר ולא משנה מה.
בנוסף יתכן כי משתמשים שירצו לשלוח לכתובת יטעו בפיענוח, יוסיפו בטעות רווח או ישמיטו בטעות אות, ועל כן לא ניתן להיות בטוחים בדרך זו כי כל ההודעות אכן מגיעות אליכם.

שימו לב, לא ניתן לצפות כי הרובוטים לא יודעים או ידעו לזהות גם שינויי טקסט בסגנון ככתובת דואר אלקטרוני פוטנציאלית, ועל כן לא הייתי ממליץ לחשוב על דרך זו כהיחידה או כמומלצת, אם כי היא בהחלט תמנע אסיפה של כתובת הדואר הלאקטרוני על ידי רובוטים כאלו ואחרים.

תמחקו את עצמכם
החלטתי לעשות ניסוי, וכתבתי את כתובת הדואר האלקטרונית הישנה שלי בגוגל, ולהפתעתי מצאתי 3 דפים בהם הכתובת הופיעה, ואז התחלתי בתהליך של מחיקת הכתובת מהמקורות בהן היא הופיעה, אומנם עבודת נמלים, אבל התוצאות לא איחרו לבוא, וכמות הספאם ירדה משמעותית, ולא רק בגלל נפילת שרתיםכ אלו או אחרים, אלא בגלל שרובוטים לא יכלו למצוא את הכתובת יותר, ובטח שלא לשמור אותה במאגר הנתונים המשמש את שיטות ההפצה השונות של הספאם.

אני ממליץ למי שבכוונתו לצמצם את כמותה ספאם לעשות זאת גם, בעיקר אם מדובר בפורומים ורשתות חברתיות, בהן כתיבה של טקסט חלופי במקום הכתובות יכול לגרום למי שרוצה לפנות אליכם לעשות זאת בתחילה דרך הודעה פרטית, מה שיכול לחסוך מכם גם רשימה ארוכה בתוכנות המסרים השונות ובמייל בפרט.

מסננים מוכנים מראש
שירותי דואר אלקטרוני כמו Gmail (של Google) כוללים בתוכם מסננים שיכולים להפריד באחוז דיוק דיי גבוה את הודעות הספאם משאר ההודעות, דבר שכשם שהוא ימנע מכם מעבר על עשרות הודעות, ויחד עם השיטות שהצגתי קודם לכן שמצמצמות בצורה קריטית את כמותה ספאם, יהיה לכם אפילו זמן לעבור על דואר הספאם שמגיע, ולהחליט אם המסננים של Gmail סיננו נכונה, ולהגיב בהתאם.

שימוש במסננים דורש אמונה ביכולת הזיהוי שלהם של דואר ספאם, וסיכון דיי ברור שהם יטעו בסינון ויכניסו הודעות חשובות מתוייגות תחת ספאם (דבר שנורא לא סביר, אבל נתקלתי בו בעצמי, ככה שאני לא יכול להגיד שזה לא קורה).

חשבון מאגד תחת Google
השיטה הבאה לא רק שתשאיר את מחיצת דואר הזבל שלכם ריקה, היא צורכת מכם אמונה בלב שלם במסננים של גוגל (שלא יעשו הרבה עבודה אם כבר נקטתם בדרכים הקודמות).

העיקרון בשיטה פשוט:
ישנו חשבון שכולל את השימוש שלכם בכל מה שאתם צריכים ו-Google מציע, כמו הבלוג בו אני כותב, או כל שירות אחר.
בנוסף אליו ישנם חשובונות שנועדו רק לשמש כיסוי לחשבון המקורי, ומטרתם היחידה היא להעביר את ההודעות.

בתחילה פותחים חשבון שישמש כמקבל ההודעות, ואז פותחים חשבון נוסף, בו עליכם להיכנס להגדרות ולבחור בטאב "העברה ו-POP/IMAP".
כעת שהינכם תחת טאב זה, יש לשנות בשדה "העברה לנמען" את הסמן לבחירת "העבר עותק של דואר נכנס", לבחור מוען, ומה יקרה לדואר לאחר השליחה.
בדרך זו הדואר עובר מידית לכתובת אותה אתם רוצים.
שימו לב: דואר שהוגדר כדואר ספאם ועל כן מופיע במחיצת "דואר זבל" לא יעבור לכתובת שהגדרתם, וימחק בעצמו תוך 30 יום.

לאחר מכן יש לחזור לחשבון שכולל את שאר כתובות הדואר (כן, ניתן להגדיר זאת ליותר מכתובת אחת, וכך ניתן להשתשמ בכתובות שונות למטרות שונות), להכנס להגדרות, ושם ללשונית חשבונות.
לאחר מכן בשדה "שלח דואר כ" יש ללחוץ על "הוסף כתובת דוא"ל נוספת", ולעקוב אחר ההוראות.
שימו לב: בגלל שהדואר הוגדר להישלח לחשבון הזה, הדואר לאישור ההוספה יגיע לחשבון בו אתם נמצאים.

מקצוענים, אבטחה ואפשרויות נוספות
אחדים מכם עלולים לרצות להשתשמ באפשרות של POP או IMAP על מנת שאם החשבון יפרץ מכל סיבה, לא תיהיה לפורצים כתובת לחשבון שכולל את כל שאר השירותים וחשבונות הדואר השונים, אך יש לשקול זאת שוב כי זה יפתח אפשרות לכל אחד להוריד את הדואר באמצעות POP או IMAP.

בנוסף ניתן לחשוב על שימוש בתמונות לתצוגה של כתובת הדואר האלקטרוני, על מנת למנוע העתקה שלה על ידי רובוטים.

סיכום
המלחמה נגד הודעות הספאם החל, ובידינו האפשרות לא רק להפחית, אלא להפסיק את קבלת הודעות הספאם לגמרי, וכל זה תלוי בנו, ביצרתיות שלנו וברצון שלנו למנוע את אותן הודעות מציקות.
המלחמה בהודעות הספאם נמצאת בכיס הקטן שלנו, השאלה איך אנו נחליט להילחם, וכמה הרובוטים מתוחכמים ומתעדכנים לעיתים תכופות.

המשך גלישה נעימה וחסרת ספאם.

3 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

בהחלט, אני נשאר עם ג'מייל רק בגלל הIMAP שלהם! הבעיה היא שעדיין לא מצאתי תוכנת מייל מעולה שאיתה אוכל לעבוד כמו שצריך. =\

אנונימי אמר/ה...

אהלן איתי.
קראתי את המדריך המצויין שלך (כמו תמיד), והסרתי בכל מקום את כתובת המייל שלי.
כבר כמה ימים ועדיין גוגל מוצא דפים איתם, אבל שנכנסים אליהם אין זכר לכתובת.

זה אמור להיות ככה?

Itay Alon אמר/ה...

אכן, גוגל לוקח לו זמן לסרוק דפים, אם בכלל, בעיקר שמדובר בדפים ישנים יותר, ועל כן הוא יציג לאורך זמן את התוצאות.
רובוטים לעומת זאת שיעברו על הדפים לא יראו את המייל, כי הוא לא קיים שם.